Myter och legender om fullmåne genom tiderna

Fullmånen har genom tiderna fascinerat mänskligheten och det finns många myter och legender som knytts till den. Fullmåne har blivit föremål för allt från föreställningar om vampyrer till omsorg om korn som skördas. I den här artikeln ska vi ta en titt på några av de olika myterna och legenderna som har växt upp runtom fullmånen genom tiderna.

Månens inverkan på människor

En av de vanligaste myterna om fullmånen är att månens ljus har en direkt inverkan på människors handlingar och humör. Det sägs att under en fullmåne kommer människor att bli mer aggressiva, överdrivet sexuellt aktiva och ibland även lite galna. Denna myt har funnits i flera hundra år, men den har aldrig bevisats.

Vampyrer

En annan populär myt om fullmånen är att det skulle vara en favorit tid för vampyrer att jaga. Det sägs att vampyrer blir extra starka under fullmånen, eftersom månens ljus ger dem extra kraft. Somliga tror till och med att vampyrer bara kan vistas utomhus under fullmåne.

Magiska ritualer

Fullmånen har länge använts som tidsram för olika magiska ritualer, särskilt inom hedniska sammanhang. Många tror att magi är kraftfullast under fullmånen, särskilt när den stiger upp i himlen. Detta är ett heligt ögonblick för hedningar, och det finns många olika typer av ritualer som utförs just under denna period.

Förbannelser

Fullmånen har även använts i förbannelser. Det sägs att en person kan göra en förbannelse under en fullmåne som kommer att ha extra styrka och effektivitet. Förbannelser användes ofta i gamla samhällen för att bota sjukdomar eller besegra fiender, men det finns inget vetenskapligt bevis för att dessa förbannelser skulle ha någon verkan.

Kornskörden

Kornskörden är en annan myt som knytts till fullmånen. Det sägs att när man skördar korn under ett visst tecken på fullmånen kommer maten att hålla sig frisk längre och smaken kommer att bli bättre. Denna myt kan spåras tillbaka till antika samhällen, där man använde fullmånen som ett tecken på när man skulle så och skörda sin mat.