Nymåne

Nymånen markerar inledningen på månens regelbundna cykel. Det är en magisk tidpunkt där långt planerade händelser äntligen kan ta sin början. Nymånen symboliserar en ny start och ger oss chansen att omfamna förändringar och förbereda oss inför kommande utmaningar.

Nymåne


Växande halvmåne

Månen har sedan urminnes tider fascinerat människan. Dess skiftande faser har blivit föremål för både vetenskaplig studie och spirituell reflektion. Växande halvmåne markerar inledningen av en ny måncykel, och det är en tid som ofta är förenad med förnyelse och början.

Växande halvmåne


Första kvartalet

Första kvartalet är den andra delen av måncykeln och börjar när månen har passerat nymånefasen. Under den här fasen börjar månen att öka i storlek och ljusstyrka till en halvmåne. Förhållandet mellan solen, jorden och månen styr hur stor del av månen som syns från jorden, vilket är anledningen till att det finns olika storlekar på halvmånen beroende på var man befinner sig.

Första kvartalet


Växande måne

Månens tillväxtfas är den andra fasen i måncykeln, börjar ungefär två veckor efter nymåne och slutar nästan nio dagar innan fullmåne. Denna fas är känd som "växande måne" eller "waxing moon" och symboliserar en period av utveckling, tillväxt och nya början. Under denna period börjar månen synas alltmer, sakta men säkert växer från ett litet crescens till en halvmåne, och slutligen till en fullmåne.

Växande måne


Avtagande måne

Avtagande måne innebär att månen förflyttar sig bort från fullmånen och gradvis minskar i storlek. Medan den minskar, blir den alltmer skuggad av jorden och vi kan se den bli mindre och mindre natt efter natt till dess att det är nymåne igen.

Avtagande måne


Sista kvartalet

Under sista kvartalet börjar månen att bli allt mer upplyst och närmar sig fullmåne. Det beror på att solens ljus reflekteras på månens yta som då är vänd mot jorden. Under detta skede kan en person se en skiftande form av månen, vilket kan vara en pajformad, halvmåne, nyformad eller en liten bit av en cirkel. Sista kvartalet är den perfekta tiden att fokusera på sig själv och reflektera över det som man har gjort under de senaste veckorna. Det hjälper oss att ge oss själva möjligheten att förbereda oss för den energi som vi kommer att ta emot under nästa fas av fullmåne.

Sista kvartalet


Avtagande halvmåne

Den avtagande halvmånen är extremt ljus före midnatt och blir alltmer matt efter det. Det definierar början på den avtagande fasen som fortsätter i ytterligare cirka en vecka innan den slutliga nymånen inträffar. Den avtagande halvmånen är också ett tecken på kontraktion, ett slags efter effekt av föregående fullmåne.

Avtagande halvmåne