Hur man observerar månen

Månobservation är en form av astronomi som involverar att observera månen och dess yta med hjälp av olika instrument. Observeringar av månen kan ske både visuellt, med kikare eller teleskop, och med hjälp av olika foto- och videoinstrument. Observeringar kan också göras med bilder tagna med vanliga digitala kameror.

Hur man observerar månen


Fotografering av månen

För att fotografera månen är det viktigt att du har rätt utrustning. Om du inte har tillgång till en teleskopisk kamera så kan du använda en vanlig digitalkamera. Du kan också använda en spegelreflexkamera eller videokamera om du har tillgång till dem. Försök att använda ett stativ så att du kan ställa in den exakta vinkeln och utlösaren inte rör kameran.

Fotografering av månen


Utrustning för månobservation

Teleskop är det viktigaste verktyget för att observera månen. Ett teleskop ger dig en förbättrad upplösning och förmåga att se detaljer som är osynliga för blotta ögat, vilket är nödvändigt för att få ut det mesta av din månobservation. För att observera månen behöver du ett rektangulärt teleskop med en lins som är minst 60 millimeter i diameter. Om du har ett teleskop med större lins än så kommer du att uppleva en skarpare bild och se mer detaljer.

Utrustning för månobservation